Jan Vandekerckhove: van kritische speler tot people coach.

De liefde voor het spelletje begon voor Jan Vandekerckhove al op jonge leeftijd. Recreatief voetballen met vrienden, voetbal kijken met de familie en regelmatig een wedstrijdje meepikken in het Regenboogstadion; niets kon deze immer goedlachse jongen meer plezieren. Op zijn veertiende sloot hij zich aan als speler bij Jong Vijve, na het doorlopen van de jeugdreeksen werd hij opgenomen in de A-kern. Op zijn vijfentwintigste sloeg het noodlot echter toe, een kruisbandletsel zorgde ervoor dat Jan nooit meer zijn gewenste niveau kon behalen. Na rijp beraad besloot de Waregemnaar dat het beter was om het veld definitief te verlaten en de voetbalschoenen aan de haak te hangen.


Na wat komkommertijd om na te denken en alle mogelijke pistes bekeken te hebben volgde Jan een eerste trainerscursus waarvoor hij met glans slaagde. Het Vijfse bestuur zag in Jan, als een kind van het huis, de gedroomde beloftetrainer en assistent van hoofdcoach Rik Bettens. "Als T2 wens ik in de sportieve toekomst zoveel mogelijk zaken bij te leren van Rik en de andere coaches. Ik ga opzoek naar raakpunten tussen hun voetbalvisie en die van mij. Na nieuwjaar wil ik ook mijn B-cursus starten, daarna zien we wel wat ons pad kruist maar ook een daaropvolgende UEFA-B cursus behoort absoluut tot de mogelijkheden." aldus Jan.


Ook zijn persoonlijke ambitie en die van Zwart-Wit steekt hij niet onder stoelen of banken maar in de eerste plaats is de kritische voetballer van weleer toch eerder een people coach. "Als coach vind ik het in de eerste plaats belangrijk om te weten wat er leeft bij iedere speler, waar hij al dan niet mee zit en waar hij al dan niet tot toe instaat is op het veld. Daarnaast probeer ik als coach telkens opzoek te gaan naar de beste manier om het niveau van iedere speler individueel te verbeteren." Volgens Jan is er genoeg kwaliteit aanwezig in deze groep om een plaats in de top vijf te ambiëren.


Ook de samenwerking tussen Jan, Rik Bettens en het bestuur verloopt zeer goed. "Ik heb heel veel respect voor ons bestuur en de vrijwilligers die zich elke dag inzetten voor deze fantastische club. Momenteel zijn er ook tal van veranderingen op til in vergelijkingen met een aantal jaar geleden, zowel sportief als extra sportief." Ook over de goede relatie met coach Bettens wil Jan graag nog een woordje kwijt: "Over Rik heb ik enkel maar positieve zaken te zeggen. Hij past perfect bij Jong Vijve, is zeer correct tegen iedereen en heeft een zeer positieve voetbalvisie. Voor mij is hij een ideale mentor die mij corrigeert en zaken bijleert over coaching, tactische richtlijnen, trainingen enz."


Tot slot werd de voorbereiding van de A-kern gestart met een driedaagse teambuilding aan zee. Volgens Jan heeft de teambuilding de groep nog dichter bij elkaar gebracht en is de goesting om samen iets neer te zetten meer dan ooit prominent aanwezig. "De nieuwkomers werden al vlot geïntegreerd door de vaste waarden en dat is heel belangrijk. Het nieuwe seizoen brengt een hoop nieuwe uitdagingen met zich mee met veel ploegen die bovenin aan elkaar gewaagd zijn. Laat ons dus maar rustig, samen en met plezier hard werken op het veld, dan volgen de resultaten wel!"