een ode aan de kampioenenploeg

Zaterdag 16 november 2019, de U17 van Jong Vijve maakt zich op voor de elfde competitiewedstrijd van het seizoen tegen de blauwhemden van Beveren-Leie. De altijd geladen stadsderby staat ditmaal meer dan ooit met rood aangestipt in de agenda van elk lid van het Vijfse supporterslegioen. Na acht opéénvolgende overwinningen en een foutloos parcours, hebben de Vijvenaars genoeg aan een thuisoverwinning om definitief het hoogst haalbare edelmetaal achter slot en grendel in de prijzenkast neer te poten. De massaal opgekomen spionkop maakt zich op voor de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.


Maar eerst tijd voor een kleine terugblik. We staan aan het einde van de zomer, 14 september om precies te zijn. Na twee opéénvolgende nederlagen tegen respectievelijk Kuurne en Hulste moest er op speeldag drie een vuist gemaakt worden. Met het “let’s turn this around” statement van coach Schollaert vertrokken de jongens richting het Luc Verstraete Stadion om partij te geven aan de ex-ploeg van Thibault, Oostrozebeke, voor wat achteraf het kantelpunt van het seizoen bleek te zijn. De scenaristen konden dit verhaal dan ook niet mooier neerpennen. Met slechts tien protagonisten, waaronder een speler van de U15, verschenen de Vijvenaars aan de aftrap om de partij van hun leven te spelen. Toen het laatste fluitsignaal weerklonk van de man in het zwart en de 2-3 eindstand op het bord te aanschouwen was, was de trein “Vijve – kampioenschap” definitief in volle vaart vertrokken. Een trein die, ondanks de vele obstakels, in geen enkel station halt meer zou houden.


En zo het geschiede. De twee daaropvolgende wedstrijden passeerden Heule (9-0) en Beveren-Leie (1-7) door de Vijfse gehaktmolen. Op speeldag zes werd alles in gereedheid gebracht voor de komst van de leider, het tot dan toe ongenaakbare K.R.C. Waregem. In de aanloop naar deze topper waren vriend en vijand het er over eens: deze twee ploegen zouden finaal strijden om de titel. Na het laatste fluitsignaal en een zenuwachtige - geladen pot voetbal toonde de thuisploeg dat ze er het best in slaagden met de druk om te gaan, eindstand: 2-0. De weken nadien slaagde geen enkele ploeg erin om aan de Vijfse hegemonie te weerstaan. Kuurne (3-2), Oostrozebeke (2-1), Hulste (1-8) en Heule (0-1) konden ook geen spanning in de competitiestrijd meer brengen. Ook de statistieken van deze generatie zijn ronduit indrukwekkend. Met 10 overwinningen uit 12 wedstrijden en 30 punten lieten onze jongens de concurrentie mijlenver achter zich. Onder vakkundig toezicht van kapitein Josse stond de verdedigende linie Jelle – Mathis – Tobe – Senne – Theo en Karel als een huis. Met slechts 15 tegendoelpunten beschikken ze over de beste verdediging van de reeks. Ook het aanvallend compartiment was dit seizoen van ongeziene klasse. Charles – Lewis – Jarno – Nicolas en Robbe slaagden er keer op keer in om de scherpschutters Devon – Dries en Kenzo te bedienen die op hun beurt een regenvlaag aan doelpunten teweegbrachten. De beste aanval van de reeks liet uiteindelijk maar liefst 48 keer de netten lieten trillen, een gemiddelde van vier doelpunten per wedstrijd.


Om af te sluiten keren we nog even terug naar die memorabele 16e november. Het was zo’n zaterdagmorgen waar je kon voelen dat er een bepaalde magie in de lucht hing. Alsof je in een haast bent om ergens op tijd te geraken en elk groen licht je op staat te wachten. Zo’n dag die begon met een stralende zon, vijftien graden op de teller en een perfecte grasmat die smeekt om op gevoetbald te worden. Al van bij het begin waren de intenties van de thuisploeg duidelijk. Ze waren het dan ook aan hun kampioenenstatus verplicht om deze wedstrijd een verpletterende prestatie neer te zetten en dat deden ze. Na tachtig minuten éénrichtingsvoetbal werd opnieuw furore gemaakt, eindstand: 7-0. Het was een dag die een uniek seizoen, dat begon zonder enige verwachting, zou bekronen met een fenomenale titel. Een herinnering die voor altijd in het geheugen zal gegrift staan van deze getalenteerde groep die dit samen, als team hebben gerealiseerd. Talent may win some games but teamwork wins the championships.